Zapewne każdy z nas wcześniej czy później spotykasz się z informacją, że coś jest z glutenem lub bez niego. Dlatego zasadne wydaje się szukanie odpowiedzi na pytanie co to jest gluten oraz gdzie występuje gluten? Gluten jest mieszaniną różnych białek. Najczęściej występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, czy owies. W ostatnie lata bardzo modne unikanie wszelkich produktów spożywczych, które zawierają gluten. No i trzeba uczciwie przyznać, że nie jest to tak bezzasadne. Gluten według ogólnie dostępnych najnowszych informacji jest odpowiedzialny za całkiem sporą ilość schorzeń. W dzisiejszym artykule poruszą temat tego gdzie występuje gluten oraz jaki mają wpływ na nasz organizm.

Gluten powstaje podczas Gdzie wyrabiamy ciasto z mąki i wody. Jego nazwa wywodzi się od angielskiego słowa klej. Jego konsystencja jest podobna. Dzięki swoim właściwościom jest szeroko stosowany w piekarnictwie. Odpowiada on za to i tak że pieczywo jest zwięzłe i sprężyste. Piekarze celowo poszukują zboża, które ma jak największą ilość glutenu, jest im tak wygodniej A dzięki temu uzyskują powtarzalny w jakości produkt. Chleb który jest wypieczony ze zboża, które ma wysoką zawartość glutenu jest po pierwsze lżejsze a po drugie mniej zbite. Kilkadziesiąt lat temu gluten był spotykany właściwie tylko i wyłącznie w zbożu i jego przetworach, obecnie jest on można by powiedzieć praktycznie wszędzie. Każda wysoko przetworzona żywność zawiera gluten. Tak więc biorąc przyprawy czy też wędliny możemy być pewni że zostały wyprodukowane z użyciem glutenu. Przydatność tego związku przyczyniła się do tego, że ludzie spożywają znacznie więcej go niż jeszcze niedawno.

Czy gluten nam szkodzi?

Kiedy już odpowiedzieliśmy sobie na pytanie Gdzie występuje Gluten, Czas dodać następne przed chwilą czy gluten jest zdrowy, czy może nam szkodzi. Jeżeli nam szkodzi to dlaczego. Pierwsze informacje na temat tego, że gluten może być szkodliwy były przedstawiane już około 50 lat temu. Jest to okres kiedy zaczęto opracowywać modyfikowaną pszenica. Podczas tworzenia tej hybrydy z różnych zbóż chciano uzyskać produkt o jak najwyższym poziomie glutenu, ponieważ taka właśnie pszenica była idealna dla piekarzy. Oprócz złego wpływu na nasze jelita gluten jest odpowiedzialny za wiele innych schorzeń między innymi popularną celiakię.

Czym jest celiakia?

Celiakia jest chorobą uwarunkowana genetycznie. Osoby na nią chore wykazują się nadwrażliwością na gluten. Warto jednak wiedzieć, że nie jest to problem tylko i wyłącznie w pracy jelit, ale ta choroba wpływ na cały nasz organizm.Jest to choroba autoimmunologiczna, która uszkadza jelita w przypadku gdy nie podejmujemy leczenia. Jeszcze do niedawna sądzono że celiakia jest chorobą, która występuje tylko u dzieci jednak obecnie coraz częściej jest ona diagnozowana także u dorosłych. Co ciekawe jeszcze do niedawna u dorosłych praktycznie nie diagnozowana tego schorzenia. Choroba niespotykana jest w Afryce lub w Chinach i Japonii. Oczywiście związane jest to z bardzo małym spożywanie glutenu

Alergie i nadwrażliwość na gluten

Każdy z nas spotyka się z różnego rodzaju alergiami, jednak nie każdy wie że aż nawet 25% osób cierpiących na różnego rodzaju alergię, może mieć problem z nietolerancją glutenu. Zazwyczaj podczas alergii nasz organizm reaguje błyskawicznie Mogą to być na przykład zmiany na skórze albo wstrząs anafilaktyczny.

Inną nieprawidłowością jaka została niedawno opisana jest nadwrażliwość. Nie jest to ani celiakia a nie inna alergia, jednak jej pochodzenie nie jest uwarunkowane genetycznie. W przypadku dorosłych osób objawy takich nieprawidłowości są dość znaczne i nieprzyjemne. Obejmują wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, uczucie splątania (brain fog), Huśtawki nastrojów, Chroniczne zmęczenie, Bóle głowy, stawów i mięśni.

Objawy te pojawiają się po kilku godzinach od spożycia glutenu, czyli z większym opóźnieniem niż u alergików ale o wiele szybciej niż u osób, które nie tolerują glutenu. Często jest tak że objawy te mylone są z zespołem jelita drażliwego.

Podsumowanie

Jak widać gluten ma dość znaczny wpływ na nasz organizm. Idealnie byłoby gdyby udało nam się go unikać, jednak w dzisiejszych czasach jest to praktycznie niemożliwe ponieważ znajdujemy go w większości wysoko przetworzonych pokarmów. Gluten sam w sobie nie jest zagrożeniem jednak nadmierne jego przyjmowanie powoduje szereg różnych problemów zdrowotnych. Z jednej strony dolegliwości przewodu pokarmowego, z drugiej strony bóle głowy, apatia czy też chroniczne zmęczenie. Też wszystkie dolegliwości możemy tak znacząco zredukować, jeżeli tylko poprawimy sposób naszego odżywiania.

Na sam koniec jeszcze powiem w odpowiedzi na tytułowe pytanie tego artykułu, Gdzie występuje gluten? Nie będzie przesadą jeżeli powiem, że gluten występuje właściwie wszędzie. Jedynie jest różnica w jego stężeniu. Jeżeli jesteśmy w stanie to zdecydowanie zalecam unikanie produktów zawierających duże ilości glutenu.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here