Warzywa pieczone są idealną alternatywą dla osób, które warzywa gotują lub smażą. Niestety często jest tak, że dodajemy zbyt wiele tłuszczu do warzyw, możemy bardzo prosto to wyeliminować a dzięki temu nasze potrawy będą o wiele zdrowsze i mniej kaloryczne.
Jeżeli spożywamy warzywa, to jeden z głównych powodów jest duża zawartość w nich witamin i innych zdrowych makroelementów. Przeważnie jest tak, że przygotowując warzywa je gotujemy. Jednak zdecydowanie warto jest rozważyć przygotowanie warzyw na przykład w piekarniku.
Zdrowe warzywa z piekarnika
Warzywa pieczone mają bardzo wiele zalet i w stosunku do warzyw gotowanych nie tracą tak wiele witamin. Podczas procesu pieczenia również nie tracimy wartości odżywczych, a właśnie to jest głównym powodem dla którego sięgamy po warzywa. Podczas gotowania to gorąca woda przyjmuje znaczne ilości witamin i minerałów. Chociażby to już jest powodem dla którego warto jest przerzucić się na warzywa pieczone a nie gotowane.
Pomijając sprawę czysto zdrowotną to należy otwarcie powiedzieć, że warzywa z piekarnika smakują zdecydowanie inaczej niż takie ugotowane w wodzie lub parowarze. Dzieje się tak ponieważ w procesie pieczenia całkiem zmienia się struktura warzyw. Jednocześnie Proces ten nie powoduje ulatniania się aromatu, jako ciekawostkę podam fakt, że warzywa pieczone na blaszce w piekarniku a obok włożone do folii aluminiowej będą smakowały całkiem inaczej. Tak czy inaczej jedne i drugie będą bardzo pyszne , a do tego będą posiadały o wiele więcej wartości odżywczych niż takie ugotowane.
Które warzywa będą dobre z piekarnika?
Jeżeli dopiero rozpoczynamy przygodę z pieczonymi warzywami, to wiele osób zastanawia się jakie warzywa będą do tego celu idealne. Tutaj sprawa jest dosyć proste, Można by powiedzieć, że do piekarnika możemy wrzucić praktycznie wszystkie warzywa. Świetny smak osiągniemy piekąc warzywa korzenne jak na przykład marchewka czy też pietruszka. Oczywiście również bardzo smaczne będą pieczone ziemniaki czy też buraki. Zdecydowanie zachęcam do eksperymentowania i poszukiwania swoich ulubionych smaków jeżeli chodzi o pieczone warzywa.
Jak przygotować warzywa w piekarniku?
Zapewne Wielu z was zastanawia się w jakiej temperaturze piec warzywa w piekarniku. Warzywa pieczony w temperaturach wysokich. Najczęściej minimum 200 stopni Celsjusza. Jeżeli będziecie szukać czasu jaki jest potrzebny do upieczenia konkretnych warzyw, to raczej takich instrukcji nie znajdziecie. Czas pieczenia warzyw zależy od tego jakiego to rodzaju są warzywa, ale również w dużej mierze od tego jak duże są kawałki. Najdłużej pieką się takie warzywa jak ziemniaki lub buraki. Może nam zejść nawet półtorej godziny. Z drugiej strony mamy warzywa korzenne jak marchewka czy też pietruszka, które pieką są w około pół godziny.
Warzywa w piekarniku piec można na różne sposoby, w zależności od tego jakie warzywa pieczemy powinniśmy część z nich zawinąć w folię aluminiową. Wynika to z tego faktu, że niektóre warzywa puszczają soki a inne nie. Z drugiej również strony folia pozwoli zabezpieczyć warzywa przed ich wysuszeniem albo przypaleniem. Możliwe również pieczenie warzyw ułożonych bezpośrednio na blaszce, jednak wówczas najlepiej rozłożyć jest papier do pieczenia lub posmarować je oliwą.
Jak wykorzystać pieczone warzywa?
Zapewne wiele osób zastanawia się co można przygotować z pieczonych warzyw. Zastosowań na takie warzywa jest bardzo wiele, często same w sobie mogą one być bardzo ciekawym daniem. Jeżeli ziemniaki pokroimy w łódki i posypujemy je ziołami a następnie upieczemy to mamy bardzo ciekawe danie. Do tego warto naszykować na przykład mięso upieczone w rękawie razem z tymi warzywami i jest smacznie i bardzo zdrowo. Jeżeli nie chcemy mięsa to samo wymieszanie różnych rodzajów warzyw spowoduje, że powstanie całkiem ciekawa pieczona sałatka. Warzywa pozwalają nam eksperymentować smakami. Możemy dodawać różnego rodzaju sosy. Upieczone warzywa z najzwyklejsze go dania potrafią zrobić bardzo fajną ucztę.
Podsumowanie
Jeżeli Poszukujemy ciekawych smaków i zdrowej alternatywy dla warzyw, to podanie warzyw z piekarnika będzie idealną opcją. Takie warzywa jak wcześniej wspominaliśmy bardzo dobrze zachowują wszelkie witaminy i minerały dzięki czemu są znacznie droższe niż gotowane. Do tego są one o wiele wolniej podane co również jest ważne w nowoczesnej kuchni. Oprócz tego eliminujemy praktycznie całkowicie tłuszcz co jest bardzo dobre dla naszego zdrowia. Jak widać pieczenie warzyw w piekarniku ma bardzo wiele zalet.
Warto jest sięgać po takie jedzenie i z nim eksperymentować. Dzięki temu mamy szansę na tworzenie bardzo ciekawych a co najważniejsze zdrowych dań. Przygotowując wszystko w piekarniki, praktycznie jesteśmy w stanie wyeliminować tłuszcz.