Szkodliwość glutenuGluten, to słowo, które ostatnimi czasy słyszymy bardzo często. Trwają intensywne badania nad jego wpływem na organizm i coraz więcej osób wykonujących takie badania jest skłonna stwierdzić, że ma on negatywny wpływ na nasz organizm. Wyniki uzyskane w ostatnich badaniach wskazują na to, że niekorzystnie na naszej jelita wpływa nieprzetworzone jedzenie, między innymi gluten. Może to nas doprowadzić do licznych chorób. Odkryto że gluten, nawet jeżeli nie chorujemy na celiakię może być przyczyną niedoboru wielu składników odżywczych.

Co to jest gluten?

Gluten jest to połączenie dwóch białek, które wymieszane ze sobą tworzą lepki i ciągliwy związek. Produkty które są naturalnie bardzo bogate w gluten i tam znajdziemy ich największą ilość to pszenice, żyto i jęczmień. Jeżeli chodzi o produkty spożywcze, to producenci często nie zamieszczają na opakowaniach informacji o tym, że ten produkt zawiera gluten. Zamiast tego są stosowane zamienne nazwy takie jak:

  • Słód
  • Skrobia
  • Hydrolizowane białka roślinne
  • Naturalny aromat

Dlaczego gluten niszczy nasz organizm?

O co może Wielu z was zaskoczyć nazwa gluten pochodzi od angielskiego słowa klej. Dodawany jest on na przykład do pieczywa, tylko po to żeby lepiej się prezentowało i miał lepszą strukturę. To co poprawia wizualną stronęrównież przyczynia się do naszych problemów. Gluten powoduje że błonnik zawarty w pieczywie zamiast wspomagać pracę naszych jelit za jego pośrednictwem przyczepia się do ścianek, a to prowadzi do problemów z trawieniem. W związku z tym, że duża ilość glutenu, który znalazł się w naszym organiźmie nie jest trawiona i nasz organizm próbując się go pozbyć daje nam takie oznaki:

  • Biegunka
  • Zaparcia
  • Ból brzucha
  • Problemy z florą bakteryjną jelit
  • Łuszczenie się skóry
  • Problemy z wątrobą
  • Dolegliwości stawów
  • Kłopoty z systemem nerwowym
  • Oraz wielu innych chorób.

Osoby, które mają dużo nietolerancję na gluten są chore na celiakię. Według niektórych specjalistów choroba ta zwiększa ryzyko przedwczesnej śmierci.

Nietolerancja glutenu

Nietolerancja glutenuTrzeba przyznać, że coraz więcej osób dostrzega Szkodliwość Glutenu I stara się już z tym coś robić. Jednym z najpopularniejszych zbóż w krajach wysoko rozwiniętych jest pszenica, ma ona bardzo wiele glutenu w sobie.Badacze zauważyli pewną prawidłowość, że wraz ze wzrostem spożycia pszenicy zdecydowanie również wzrosła ilość osób skarżących się na nietolerancję glutenu. Wielu z nas myśli sobie że problemy z glutenem to całkiem nowe zjawisko, niestety muszę was zmartwić nietolerancja na gluten towarzyszy człowiekowi od dawien dawna. Teraz jedynie można powiedzieć że jesteśmy w stanie dokładniej zdefiniować te problemy. Trzeba przyznać, że szkodliwość glutenu  zaczęła być problemem dopiero po rewolucji przemysłowej. Wcześniej co  prawda ludzie również mieli problemy z nietolerancją glutenu, jednak ze względu na to, że udział czystej pszenicy w ich codziennej diecie był niewielki, to i dolegliwości związane z nietolerancją były niewielkie.

Zespół przeciekającego jelita

Można znaleźć badania, które jednoznacznie twierdzą, że człowiek nie jest genetycznie przystosowany do spożywania glutenu, człowiek nie jest w stanie go strawić. Co prawda niektórzy razem sobie z tym lepiej i nie chorują.  naukowcy obwiniają gluten za to że doprowadza do zespół przeciekającego jelita, a to w dalszej kolejności prowadzi do licznych zapaleń.

Inne składniki powodujące tolerancję glutenu

Jeżeli jesteś w grupie ludzi, które zauważają poprawę samopoczucia po tym gdy odstawię gluten, lub gdy chorujesz na celiakię, rozważ również odstawienie innych białek roślinnych. Jeżeli zagłębimy się w lektury bez problemu znajdziemy inne substancje, które mają podobne działanie na nasz organizm jak właśnie gluten. Jeżeli chcemy spróbować odżywiać się w sposób, który eliminuje te wszystkie składniki z naszej diety, to sięgnijmy po dietę która nazywa się paleo.

Biała śmierć

Każdy wie że cukier, sól i mąka to tak zwani biali zabójcy. W dzisiejszych czasach produkcja chleba to przemysł, piekarnie stały się fabrykami i ich zadaniem jest produkować chleb w taki sposób, aby był on produktem jak najbardziej powtarzalnym. Takie podejście powoduje, że ziarna są oczyszczane bardzo dokładnie a co za tym idzie pozbawione są błonnika i innych składników. Jeszcze kilka lat temu produkcja chleba przebiegała w sposób tradycyjny. Wymieszana mąka z drożdżami była odstawiona na kilka godzin na bok i czekamy aż wyrośnie ciasto, obecnie proces ten został za pomocą środków chemicznych znacząco skrócony. Niestety pomimo że pieczywo jest bardzo smaczne, to zarówno chleb jak i bułki mają bardzo niewiele wspólnego ze zdrowym pożywieniem. Jak najbardziej wskazane jest ograniczenie jego spożycia.

Ograniczyć szkodliwość glutenu

Jeżeli zastanawiasz się w jaki sposób najlepiej ograniczyć szkodliwość glutenu to proponuję wybierać produkty jak najmniej przetworzone a najlepiej w ogóle nieprzetworzone. Warto również kupować pożywienie oznaczone jako to bez glutenu. Nie nabieraj my się na pieczywo pełnoziarniste, ono również zawiera gluten.

 

Jeżeli nie jesteśmy pewni czy dotyka nas problem, możemy wykonać testy krwi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here