Gdy za oknem ujrzymy pierwsze majowe promienie słoneczne trudno nam się oprzeć od pomysłu grillowania. W ostatnim czasie jest to jedna z najpopularniejszych form spędzania wolnego czasu. Większość z nas w letnie weekendy uwielbia spędzać czas na świeżym powietrzu, w gronie najbliższych, przyjaciół i rodziny. Niesamowitej atmosferze zawsze towarzyszą przepyszne potrawy z grilla.

Spożywanie potraw z grilla ma plusy i minusy. Co prawda podczas procesu smażenia wytapia się z mięs niezdrowy dla naszego organizmu tłuszcz, ale mimo tego grillowane mięsa są niesamowitą bombą kaloryczną. Jak zatem grillować, by jednocześnie zachować zdrową i smukłą sylwetkę? Otóż dla tych gości, którym przejadły się tłuste i kaloryczne kiełbasy, kaszanki, karkówki, czy szaszłyki warto wrzucić na ruszt, nieco zdrowsze produkty. Wspólne biesiadowanie w towarzystwie najbliższych będzie z pewnością nie tylko udane, ale i niezwykle urozmaicone smakowo jeśli zorganizujemy wegetariańskie grillowanie. Czym zatem warto zaskoczyć najbliższych przy płomieniach rozpalonego grilla? Co prawda nie wszystkie produkty spożywcze możemy wrzucić na ruszt, ale warto sięgnąć po zdrowe i smaczne ryby. Doskonale sprawdzają się też warzywa i owoce.

Smaczne i niezwykle pyszne warzywa prosto z rusztu

Warzywa to niezwykle cenne produkty, które na co dzień powinny powszechnie znajdować się w naszym menu. Bukiet świeżych warzyw to bogate źródło wielu witamin i składników odżywczych wpływających korzystnie na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Zatem w grillowym menu nie powinno zabraknąć warzyw, zarówno tych pieczonych jak i świeżych. Do grillowania doskonale nadaje się większość warzyw wśród których można wymienić: cukinię, cykorię, czosnek, pieczarki, bakłażany, paprykę, kukurydzę, ziemniaki, szparagi czy słodką marchewkę. Aby wraz ze wszystkimi uczestnikami pikniku cieszyć się smakiem grillowanych warzyw wystarczy pokroić je w słupki lub plasterki, skropić odrobiną oliwy z oliwek, doprawić suszonymi ziołami, a następnie grillować na aluminiowej tacce. Warzywa na grilla można też przygotować w postaci pysznych szaszłyków warzywnych. W tym celu należy nadziać na długie szpilki i patyki do szaszłyków ulubione warzywka i co jakiś czas obracać je na grillu. Doskonałym pomysłem jest też grillowanie sałaty rzymskiej. W tym celu należy niedużą główkę sałaty rzymskiej, skroić oliwą z oliwek lub delikatnie posmarować masłem i usmażyć na grillu w całości. J. Swym niepowtarzalnym smakiem zaskoczy z pewnością wszystkich gości grillowany kalafior. Wystarczy go pociąć na różyczki, posmarować masełkiem, a następnie udusić na grillu. Warzywa na grilla nadają się doskonale, gdyż są idealnym dodatkiem do pozostałych dań.

Zdrowe i aromatyczne grillowane owoce

Trudno w to uwierzyć, ale na ruszt można wrzucić wiele zdrowych owoców. Niezwykłym smakiem cieszy się słodki i pełen wody arbuz. Co ciekawe, po upieczeniu jest on lekko pikantny i mięsisty. Arbuza należy pokroić na cztery ćwiartki, a każdą z nich dodatkowo w plastry o szerokości kilku centymetrów, a następnie opiec z każdej strony. Ten grillowany owoc idealnie komponuje się ze świeżym pieczywem. Warto też spróbować grillowanego ananasa. Prócz owoców egzotycznych warto czasem sięgnąć po grillowane soczyste jabłuszka czy aromatyczne, słodkie gruszki.

Niezwykle zdrowe i pyszne naturalne zioła i przyprawy

Smak grillowanych na ruszcie mięs czy ryb można urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych przypraw. Nie tylko wzbogacają one smak przygotowywanych dań lecz także ułatwiają trawienie. Naturalny majeranek, estragon, rozmaryn, zioła prowansalskie, kurkuma oraz imbir to doskonałe dodatki do potraw z grilla. Warto pamiętać o tym, że naturalne przyprawy neutralizują toksyczne związki, które uwalniają się w czasie grillowania. Co więcej pomagają nam przygotować zdrowe i wyjątkowo smaczne dania z grilla. Warto unikać gotowych mieszanek ziół i przypraw, gdyż mogą być w nich zawarte niepożądane, niezdrowe dla zdrowia składniki takie jak: glutaminian sodu oraz inne polepszacze i konserwanty.

Zdrowe, kolorowe sałatki – idealny dodatek do dań grillowych.

Warzywa są nie tylko lekkostrawne i bogate w witaminy oraz minerały ale pomogą nam zwalczyć szkodliwe związki, które wydzielają się w czasie grillowania. Duże znaczenie mają w szczególności antyoksydanty, czyli witaminy chronią nasz organizm przed działaniem wolnych rodników. Dietetyczne sałatki z surowych, świeżych warzyw są doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs i ryb. Ponadto kolorowe sałatki z dodatkiem jarmużu, szpinaku, papryki, ogórka, czerwonej cebulki i innych warzyw są sycącym daniem, które powstrzymuje nas przed pałaszowaniem pokaźnych ilości pieczonych mięs. Zamiast sięgać po kromkę pszennego chleba warto sięgnąć po porcję świeżej sałatki obfitującej w odżywcze składniki. Przygotowanie zdrowych sałatek jest niezwykle proste. Wystarczy wrzucić pokrojone warzywa do dużej plastikowej miski, a następnie dodać do niej sos winegret, oliwę z oliwek lub ocet balsamiczny. Aby były bardziej aromatyczne można wzbogacić ich smak ulubionymi przyprawami czy ziołami.

Zdrowa, przepyszna i aromatyczna ryba z rusztu

W celu zachowania zgrabnej sylwetki warto zrezygnować z kupna gotowego już przyprawionego mięsa, gdyż dodatek substancji konserwujących i peklujących negatywnie wpłynie na nasze zdrowie. Co więcej wysoka temperatura powoduje, że rozkładają się do rakotwórczych związków chemicznych. Zamiast tłustej wieprzowej kiełbaski i karkówki warto czasem wrzucić na ruszt o wiele chudsze mięso drobiowe z indyka lub kurczaka czy zdrową rybę. Pstrąg czy łosoś są niezwykle bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, pozytywnie wpływają na stosunek cholesterolu, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy i niebezpiecznych chorób serca. Grillowaną na aluminiowej tacce rybkę najlepiej przyprawić zdrowymi dodatkami. Najlepiej sprawdzi się marynata na bazie oleju i soku z cytryny, która pozwoli zachować walory smakowe mięsa. Do przygotowania marynat należy wybierać oleje rafinowane o wysokim punkcie dymienia. Doskonale nadaje się olej rzepakowy, który odznacza się wysokim punktem dymienia oraz zachowuje wysoką zawartość zdrowych kwasów jednonienasyconych.

Reasumując można bez wątpienia stwierdzić, że warto sięgać po lekkie i pyszne potrawy z grilla. Jest to doskonały sposób nie tylko na zdrowe jedzenie, lecz również dobre samopoczucie. Kosztowanie podczas grillowego biesiadowania zdrowych potraw pozwoli nam uniknąć niestrawności, wzdęć, gazów oraz uczucia zmęczenia i ciężkości po przejedzeniu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here