Żywność ekologicznaŻyjemy obecnie w czasach coraz większego zanieczyszczenia środowiska różnymi odpadami oraz trującym smogiem. Zapominamy o tym, że prowadzi to do różnego rodzaju chorób. W takiej sytuacji, ważne jest zdrowe odżywianie, które pomaga nam zachować dobre samopoczucie. Jeżeli zapoznamy się z podstawowymi zasadami i wprowadzimy je w życie, nawet w lokalnym supermarkecie możemy znaleźć produkty ekologiczne, zapewniając sobie i swojej rodzinie że jedząc zgodnie z zasadami natury unikniemy wielu chorób i wzmocnimy nasz układ odpornościowy. Musimy jednak wiedzieć, w jakich miejscach kupować zdrową żywność, tak by pochodziła ona z prawdziwych ekologicznych upraw.

Produkcja ekologicznej żywności

Na rynku powstaje coraz więcej firm oferujących zdrową żywność, która jest pozyskiwana bezpośrednio od plantatorów. Dzisiejsi farmerzy, to już zazwyczaj nie rolnicy posiadający zaledwie kilka hektarów, a duże gospodarstwa w których większość prac wykonują maszyny. Zazwyczaj nie wpływa to jednak na jakość takich upraw, bowiem producenci przykładają ogromną wagę do składu swoich produktów, Nowoczesne ekologiczne gospodarstwa unikają stosowania nawozów, czy pasz modyfikowanych genetycznie, dlatego zaopatrując się u nich w żywność mamy pewność, że będzie ona dla nas zdrowa.
Znakomitym przykładem są tutaj ziemniaki, które jeśli są odpowiednio uprawiane, zachowują piękny żółty kolor oraz wspaniały smak. Kupując ziemniaki, zwracajmy uwagę na to, by wyglądały one naturalnie. Dobrze, by były jeszcze pokryte ziemią, wtedy dłużej zachowują świeżość. Po ugotowaniu powinny być żółte, a ich smak naturalny. Takie ziemniaki idealnie nadają się zarówno na placki ziemniaczane, do sałatek, czy po prostu do uwielbianego przez nas kotleta schabowego. Podobnie rzecz ma się w przypadku jajek. Kupując te, oznaczone cyfrą 0 wspieramy gospodarstwa ekologiczne, czyli te, które hodują kury w najlepszych możliwych dla nich warunkach. Kury takie mając dostęp do wolnego wybiegu, żyją szczęśliwie i bezstresowo, co ma niezwykle korzystny wpływ na jakość i smak jajek, które kupujemy później w sklepach.

Lepiej jeść zdrowo

Żywność ekologicznaZdrowe odżywianie niesie za sobą mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia. Przede wszystkim, znając skład produktu mamy pewność, że nie zawiera on żadnych niekorzystnych dla naszego zdrowia składników. Poza tym, zdrowe jedzenie do gwarancja zdrowia i dobrego samopoczucia. Żywność ekologiczna bez stosowania GMO może uchronić nas przed chorobami nowotworowymi, schorzeniami układu krążenia, czy dolegliwościami żołądkowymi. Warto więc przejść się na bazar, lub bezpośrednio odwiedzić producenta i samemu przekonać się jakie produkty oferuje. Może bowiem okazać się, że taka żywność będzie nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Kto bowiem nie lubi truskawek wprost z krzaka, czy jabłek zerwanych prosto z drzewa ? Kupując jednak świeże owoce, często nie mamy pewności skąd pochodzą. Zawsze więc pytajmy obsługę sklepu o pochodzenie produktów, które kupujemy. ponieważ czasami zdarza się, że truskawki oferowane jako polskie, w rzeczywistości przyjechały z Hiszpanii i nie będą już dla nas tak smaczne.

Czy jest dużo drożej

Żywność ekologiczna jeszcze do niedawna była trudno dostępna i raczej droga. Na szczęście, w ciągu ostatnich kilku lat wraz z modą na zdrowe odżywianie pojawiło się też mnóstwo nowych firm oferujących zdrowe jedzenie. Duża konkurencja na rynku sprawiła, że żywność ekologiczna jest już o wiele tańsza, niż jeszcze kilka lat temu, a jej kupowanie może się nam bardzo opłacać. Wystarczy tylko poszukać odpowiedniego miejsca na nasze codzienne zakupy. Może być to na przykład osiedlowy sklep, ale również i duże supermarkety coraz częściej zaopatrują się w zdrowe jedzenie. Należy jednak upewnić się, że produkty które kupujemy dla siebie i naszej rodziny na pewno pochodzą z ekologicznych upraw. Często bowiem zdarza się, że tylko udają produkty eko za pomocą sprytnie wykonanych opakowań, które sprawiając wrażenie iż produkt pochodzi z naturalnych upraw mają za zadanie zachęcić klienta do zakupu.

Na zakończenie

Jak widać z tego artykułu, na przykładzie niektórych warzyw czy też owoców sposób w jaki są one produkowane ma zdecydowanie duże znaczenie na ich smak i wygląd. Zresztą nie tylko dotyczy to warzyw, ale również zwierząt hodowlanych. Jeżeli robimy coś, że tak to nazwę w starym stylu to jedzenie to jest zdecydowanie smaczniejsze. W związku z tym że rośnie świadomość Polaków w zakresie zdrowego odżywiania, to równocześnie powoduje wzrost ilości firm, które oferują zdrowe jedzenie.
Oczywiste jest odcinek że taki sposób produkcji pożywienia, zarówno jeżeli chodzi o zwierzęta hodowlane czy też warzywa lub owoce, musi generować o wiele większe koszty. To przekłada się na to, że ceny takich produktów są wyższe. Jednak ze względu że społeczeństwo wciąż się bogaci coraz więcej ludzi chętniej sięga po takie jedzenie. Ogólnie zachęcam do zdrowego odżywiania się, im mniej żywność jest przetworzona tym lepiej dla nas.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here