Przeziębienie potrafi skutecznie pokrzyżować nasze plany i zaburzyć rytm dnia codziennego. Dlatego zamiast kilku, a nawet kilkunastodniowej walki z katarem, kaszlem i innymi nieprzyjemnymi objawami lepiej jest zadbać o skuteczną profilaktykę.
Przeziębienie – przyczyny, objawy i czas trwania
Przeziębienie można określić jako nagle pojawiający się nieżyt nosa i gardła o łagodnym przebiegu. Do jego rozwoju dochodzi w wyniku zakażenia wirusem – najczęściej jest to infekcja rynowirusowa. Najczęstsze objawy przeziębienia obejmują:
– ogólne osłabienie,
– ból gardła (może towarzyszyć mu chrypka i problemy z przełykaniem),
– katar.
Największe nasilenie objawów ma miejsce zazwyczaj po upływie dwóch-trzech dni od zakażenia. Następnie dochodzi do ich stopniowego ustępowania – najczęściej czas trwania przeziębienia ogranicza się do siedmiu-dziesięciu dni. Należy przy tym pamiętać o odróżnieniu przeziębienia od grypy, z którą może być mylone. Różnica widoczna jest chociażby w tempie rozwoju objawów. W przypadku grypy jest ono dużo szybsze. Ponadto w odróżnieniu od przeziębienia, pojawia się wysoka gorączka, a także bóle mięśni. Rozróżnienie przeziębienia od grypy jest bardzo istotne ze względu na inny sposób leczenia, a także możliwość wystąpienia powikłań po nieleczonej grypie (m.in. zapalenie płuc i/lub opon mózgowych).
Co na wzmocnienie odporności?
Ważnym elementem profilaktyki jest wzmacnianie układu odpornościowego poprzez przestrzeganie zasad zdrowego stylu życia. W celu zwiększenia odporności warto zadbać o regularną aktywność fizyczną, właściwie zbilansowaną dietę, a także unikanie używek (papierosów, alkoholu) oraz stresu. Pomocne mogą okazać się również suplementy diety, które usprawniają funkcjonowanie układu odpornościowego (np. Sambucol) – poznaj produkt na https://sambucol.pl/
W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się składniki o właściwościach immunomodelujących. Zaliczamy do nich, m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, cynk, selen, polifenole, beta-karoten oraz witaminy (C, E, D). Ich źródłem są produkty, takie jak tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, sardynki), orzechy (np. włoskie, laskowe, brazylijskie), migdały, pestki i nasiona (np. nasiona chia, siemię lniane, pestki dyni, nasiona słonecznika), oleje roślinne (np. olej lniany, oliwa z oliwek), a także świeże warzywa i owoce.
Dobrym sposobem na wzmocnienie odporności może być także sięgnięcie po suplement diety o odpowiednim składzie (np. Sambucol – zawiera sok z owoców czarnego bzu obfitujący w witaminę C i polifenole).