Produkty zawierające glutenZdrowe odżywianie to świetny sposób na polepszenie naszego zdrowia. Nie tylko sprawi, że dostarczymy sobie niezbędnych składników odżywczych, ale również możemy dzięki niemu ustrzec się przed chorobami. Na pewno sprawi nam wiele przyjemności oraz pozwoli dłużej cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem, bez problemów z trawieniem, czy alergiami pokarmowymi. Nie musi być ono nudne, ponieważ obecnie jest wiele zdrowych zamienników potraw, które lubimy i jemy na co dzień. Zdrowe odżywianie na pewno sprawi, że będziemy w znacznie lepszej kondycji i zadbamy o prawidłową masę ciała.

Co to jest gluten

Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w zbożach, w tym w pszenicy, życie, jęczmieniu oraz owsie. Składa się z glutenin i prolamin. W pszenicy jest to gliadyny, w życie sekaliny, w jęczmieniu hordeiny, a w owsie aweniny.

Gluten jako białko nadaje mące jej specyficzne właściwości. Dzięki niej jest ona lepiąca pod wpływem wody i pęcznieje. Gluten formuje się właśnie w momencie, kiedy wyrabiamy ciasto, czyli mieszamy je z wodą. Jest to sprężysty kompleks, który sprawia, że yroby cukiernicze są takie pulchne i mogą rosnąć pod wpływem temperatury, czy też drożdży. Gluten sprawia również, że ciasto trzyma się w całości. Pieczywo z zawartością glutenu jest znacznie lżejsze oraz mniej zbite.

Dlaczego gluten jest zły

Gluten stał się bardzo interesujący przez badania, jakie prowadzono na nim około 50 lat temu. Wtedy to zaczęto badania nad pszenicą modyfikowaną genetycznie. Zaczęto tworzyć hybrydy różnych pszenic, by stworzyć gatunek pszenicy ze znacznie większą ilością glutenu. Mąki z takich pszenic byłyby znacznie lepsze dla piekarzy, których najbardziej interesuje właściwość mąki do sklejania się. Ważne również było, czy pieczywo z danej mąki będzie rosło szybciej i będzie lżejsze. Starożytne odmiany ziaren nie miały aż tyle glutenu, a były to m. in. samopsza, czy płaskurka, które posiadają mniejszy genom, a przez to kodują mniej białek glutenowych. Dzisiejsza pszenica ma większy genom. Jest to genom D, który odpowiada właśnie za właściwości kulinarne mąki, czy także jej właściwość sklejania się.
To nie sama pszenica była problemem, ale genom D, który jest w nowej odmianie pszenicy. To on koduje właściwości białek glutenowych, przez co jest coraz więcej alergii i nietolerancji glutenu. Przede wszystkim gluten jest przyczyną celiakli oraz choroby Duhringa. Są to choroby, które po części są związane z nietolerancją glutenu. Chorzy na celiaklię po zjedzeniu produktu z glutenem mają problemy z trawieniem, biegunkę oraz wymioty. Celiaklia doprowadza do rozszczelnienia jelita i charakteryzuje się brakiem możliwości trawienia glutenu w każdej postaci.

Gdzie znajdziemy gluten

Jedzenie z glutenem znajdziemy w wielu miejscach, przede wszystkim w supermarketach, ale też restauracjach, Gluten znajduje się przede wszystkim w pszenicy i jej odmianach, taki jak: orkisz, samopsza, płaskurka, pszenżyto, żyto, jęczmień, owies, mąki. Należy uważać także na kasze i płatki z tych zbóż
kasza manna, kuskus, pęczak, mazurska, perłowa. Osoby uczulone na gluten nie powinny jeść również muesli. Małe dzieci powinny omijać gotowe kaszki błyskawiczne. Oczywiście gluten znajduje się w takich produktach jak: pieczywo, makarony, pyzy, kopytka, naleśniki, ciasta, ciastka, wyroby cukiernicze z mąk glutenowych.

Tak jak pieczywo, czy kasze są oczywistymi produktami, gdzie znajdziemy gluten, nieoczywiste są wędliny i wszystkie konserwy mięsne, a także kiełbasy, parówki oraz kaszanki. Także gotowe hamburgery posiadają w sobie gluten. Ma on nadać konsystencji wędlinom i mięsu, przez co jest ono również dłużej świeższe. Pulpety mają w sobie gluten, ponieważ przed smażeniem mięsa obtacza się je w mące, najczęściej z mąk glutenowych.

Produkty mleczne to także może być jedzenie z glutenem. Należy uważać na wszelkie jogurty smakowe, serki topione, tanie sery niskotłuszczowe, maślanki, śmietany z zagęstnikami oraz gotowe twarogi do serników, które również mają zagęstniki z glutenem

Jakie produkty zawierają gluten

Produkty zawierające gluten są dostępne także w supermarketach, a także restauracjach. Dobra restauracja pamięta o dodaniu listy składników, które mogą uczulać. Warto jednak zapytać kelnera o skład posiłku. W supermarkecie należy uważać na produkty gotowe, w tym sosy, do których często w formie zagęstnika dodaje się mąkę. Szczególnie należy również uważać na parówki, które mają wiele dodatków niebędących mięsem, a także soję i zagęstniki z mąki.

Podsumowanie

Jedzenie bez glutenu nie jest obecnie takie trudne. Istnieje wiele restauracji posiadających dania bezglutenowe. Markety prowadzą sprzedaż produktów dla osób uczulonych na gluten. Nawet rolnicy powracają do dawnych odmian zbóż, które mają znacznie mniej glutenu. Warto zmienić dietę na taką o mniejszej zawartości glutenu, ponieważ poprawi się nam w ten sposób trawienie, zmniejszymy ryzyko powstania alergii pokarmowej, a produkty zawierające mniej glutenu są znacznie lepiej trawione i mają więcej cennych dla nas składników, w tym błonnika pokarmowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here