Zdecydowanej większości osób warzywa kojarzą się z zdrowym odżywianiem, witaminami i ogólnie bardzo pozytywnie. Zazwyczaj warzywa gotujemy, jednak od pewnego czasu coraz większą popularność zdobywa przygotowywanie warzyw w piekarniku. Jest to bardzo ciekawa alternatywa dla warzyw przygotowanych na parze lub Ugotowanych. Do tego pieczenie warzyw ma sporo zalet jeżeli zostawimy inne z gotowaniem. Podstawowa i najważniejsza jest taka, że podczas pieczenia Nie tracimy cennych wartości odżywczych ani witamin, a właśnie po to głównie sięgamy po warzywa. W przypadku gotowania to woda przyjmuje najwięcej tych składników do siebie, potem zazwyczaj jest ona wylewana do zlewu. Jeżeli warzywa są pieczone, to wówczas zdecydowana większość tych witamin i mikroelementów i jest zjadana przez nas. To pierwsza sprawa dla której warto postawić na pieczone warzywa.
Druga sprawa jest taka, że pieczone warzywa smakują całkowicie inaczej takie ugotowane lub gotowane w parowarze. Wynika to z tego, że podczas pieczenia całkowicie zmienia się struktura warzyw oraz nie ulatnia się ich aromat. Jeżeli warzywa będziemy opiekać na blaszce a drugie zawinięte w folię aluminiową to uzyskamy dwa różne smaki. Jedne i drugie będą pyszne, będą miały bardzo mało tłuszczu i będą znacznie droższe niż ugotowane.
Które warzywa można piec?
Wiele osób chcąc spróbować po raz pierwszy pieczonych warzyw, zastanawiasz się które z nich można piec. Odpowiedź na pytanie, które warzywa można piec jest dość prosta właściwie do pieczenia nadają się wszystkie warzywa które znajdziemy. Na blachę możemy wrzucić i upiec warzywa korzenne jak marchewka albo pietruszka, ale oczywiście też bulwy jak ziemniaki seler czy też burak który jest bardzo smaczny. To oczywiście tylko przykłady bo więc można wszystko ostatnio próbowałem bakłażana czy też ty nie. Z warzyw które ja testowałem nie udało mi się upiec brokuła, nie zyskał żadnych ciekawych właściwości.
Jak piec warzywa?
Wiele osób zastanawia się jak piec warzywa, warzywa pieczemy w wysokich temperaturach. Zazwyczaj są to okolice 200 stopni Celsjusza. Nie ma jednego przepisu jeżeli chodzi o czas jaki powinny spędzić warzywa w piekarniku. To w głównej mierze zależy od tego jakiej wielkości są pokrojone kawałki oraz od rodzaju warzyw które chcemy piec. Jeżeli będziemy piec buraki lub ziemniaki, to musimy nastawić się na to że zejdzie nam z tym przynajmniej półtorej godziny, dla odmiany jeżeli do piekarnika wrzucimy marchewkę lub pietruszkę, to ich smakiem możemy cieszyć się już po niespełna pół godziny.
Warzywa możemy piec na kilka różnych sposobów. Warto jest wybrać odpowiedni sposób ponieważ części warzyw podczas pieczenia puszcza soki jeżeli planujemy piec takie warzywa jak papryka czy bakłażan odcinek to zdecydowanie warto jest zawinąć w folię aluminiową. Zabezpieczyć warzywa przed wysuszeniem oraz przed przypaleniem się soków. Folia również idealnie spiszę się w przypadku innych warzyw które szybko potrafią wyschnąć. Oczywiście możemy również piec warzywa bezpośrednio położone na blaszce. Takiej sytuacji jednak pamiętajmy koniecznie, aby blaszka była posmarowana oliwą. Ewentualnie rozłóżmy papier do pieczenia. Zanim włożymy warzywa do piekarnika możemy je przyprawić swoimi ulubionymi dodatkami. wówczas będą znacznie smaczniejsza a aromat rozniesie się po całym domu.
Co można zrobić z samych warzyw?
Sposobów na wykorzystanie i pieczonych warzyw jest bardzo wiele. Przykładowo pieczone ziemniaczki z ziołami są idealnym dodatkiem do obiadu, podobnie jak na przykład buraki. Z pieczonych warzyw możemy zrobić bardzo oryginalną i ciekawą sałatkę. Wiele różnych rodzajów warzyw ze sobą wymieszanych może również stanowić samodzielne ciekawe danie. Eksperymentować ze smakami łącząc warzywa na przykład z różnymi sosami lub serami. Pieczone warzywa możemy również zrobić z mięsem. Czas piekarniku na blaszce układamy plasterki warzyw a obok pokrojone kawałki mięsa, najlepiej z piersi kurczaka. W ten sposób stworzymy tak zwane danie jednogarnkowe, będzie ono pyszne i zdrowe. Warzywa pieczone w piekarniku zachowują wszystkie praktycznie swoje właściwości. Pieczone warzywa w kuchni oprócz tego że super smakują, to również bardzo ładnie prezentują się na talerzu. Z najprostszego nawet Dania trafią zrobić cudo na talerzu.
Podsumowanie
Jeżeli szukamy zdrowej i dobrej alternatywy dla gotowanych czy też robionych w parowarze warzyw, to idealnym rozwiązaniem wydają się właśnie warzywa zrobione w piekarniku. Takie pieczone ziemniaczki czy też buraczki w połączeniu z z piersią kurczaka, to danie które jest po pierwsze bardzo smaczne a po drugie bardzo ładnie wygląda. Takim daniem zdecydowanie możemy przyjmować w naszym domu gości.
Pieczone warzywa mają taką zaletę, że w procesie przygotowania nie tracą cennych mikroelementów. To wszystko powoduje, że są one bardzo dobrze postrzegane i zdobywają coraz większą popularność. Co zresztą mnie zupełnie nie dziwi, serdecznie wam polecam eksperymenty z pieczonymi warzywami.