Zdrowe odżywianie to coś, o czym powinniśmy pamiętać codziennie, wszak codziennie spożywamy różnego rodzaju pokarmy i sa nam one potrzebne do odpowiedniego funkcjonowania naszego organizmu. Zdrowa dieta to coś, co winno być naturalne i oczywiste. Wiele z nas jednak posiada szkodliwe nawyki żywieniowe, których zmiana można nieco zająć. Warto jednak próbować i sukcesywnie wprowadzać do menu nowe, zdrowe, nieprzetworzone produkty – po pierwsze pozwoli nam się to otworzyć na nowe smaki, po drugie – będziemy mieli poczucie, że robimy coś dobrego dla swojego ciała, które po określonym czasie z pewnością nam się odwdzięczy. Zdrowe odżywianie może również pozytywnie wpłynąć choćby na stan naszej skóry – dobrze nawilżona i odżywiona skóra potrafi podnieść komfort życia. Zdrowa żywność to zatem nie tylko żywność sama w sobie, ale także kupowanie pewnego modelu życia, holistycznego myślenia o zdrowiu.

Produkcja żywności naturalnej

Produkcja biożywności powstaje w odpowiednich miejscach, czyli w uprawach ekologicznych, które posiadają specjalne certyfikaty, nie ma więc mowy o używaniu niebezpiecznych lub potencjalnie szkodliwych substancji mogących zaszkodzić produktom. Żywność naturalna to taka, do której producenci nie wpychają dodatkowych substancji mających podkręcić smak czy wygląd. Produkcja takiej żywności przebiega w ściśle określonych warunkach – wszystko ma swoje odpowiednie obostrzenia i nie ma mowy o tym, że klient dostanie niezgodne z certyfikatami produkty. Certyfikaty te bowiem są sprawdzane przez fachowców, a takiej pewności nie ma w przypadku żywnośc, by tak rzec, zwykłej. Dbanie o siebie powinno być podstawa codziennego funkcjonowania. To nasz obowiązek.

Dlaczego lepsza jest żywność naturalna?

zdrowe jedzenieBio żywność w sklepie oznaczona jest specjalnymi certyfikatami, które gwarantują, że do roślin czy gleby nie przedostały się chemiczne środki ochrony roślin i ich pozostałości nie wylądowały na produktach. Żywność naturalna to taka, do której nie dodaje się polepszaczy smaku i zapachu, które zwykle kuszą klientów. zdrowe jedzenie nie jest naszpikowana zbędnymi wypełniaczami, których spożywanie może spowodować wszelkiego rodzaju problemy, poczynając od gastrycznych. Bio żywność, czyli inaczej żywność ekologiczna, to żywność „czysta”, bez dodatkowych, nadmiarowych substancji mających poprawiać wygląd czy smak. Smak naturalnych, nieprzetworzonych produktów również jest dobry, tylko większość osób nie jest do niego przyzwyczajona. Naturalna żywność powinna być podstawą diety, a zdrowe odżywianie zazwyczaj pociąga za sobą także ruch. Osoby, które zaczynają zdrowo się odżywiać, zwykle również większą wagę przywiązują do aktywności fizycznej – zwiększenia jej intensywności lub w ogóle rozpoczęcia jakiegokolwiek regularnego ruchu.

Czy zdrowe jedzenie jest dużo droższe?

Chociaż hasło „zdrowe jedzenie” niejednokrotnie może kojarzyć się z dużymi wydatkami, zamawianiem produktów z luksusowych miejsc czy ogólną niszowością rzeczy, to, w istocie, nie zawsze tak jest. Owszem, produkty określane mianem „superfoods” takie jak choćby nasiona chia, jagody goji czy miechunka nie należą do najtańszych produktów. Jednakże, nie kupuje się ich na kilogramy, kupienie paczki wystarcza na kilka miesięcy, ponieważ produkty te nie muszą być spożywane regularnie. Są one raczej dodatkiem do podstawowej diety, mogą stanowić jej urozmaicenie. Podstawa natomiast są owoce i warzywa, które z łatwością można nabyć na okolicznych targach czy osiedlowych rynkach. Takie produkty zawsze są tańsze i, co najważniejsze, smaczniejsze niż te nabywane w marketach. Często w danych dzielnicach dużych miast istnieje również coś takiego jak kooperatywa spożywcza, dzięki temu przedsięwzięciu produkty można nabyć jeszcze taniej, mając gwarancję, iż pochodzą z dobrego źródła. Zatem, wszelkie modne ostatnio superfoods nie stanową bazowej części naszej diety, nie trzeba ich kupować, aby móc trzymać odpowiednią dietę, mogą one pozwolić na modyfikację dań i odkrywanie nowych smaków.

Podsumowanie

Zdrowe jedzenie powstaje w specjalny sposób, jest to inna metoda jego tworzenia. Wyeliminowane są z tego procesu wszelkiego rodzaju elementy niebezpieczne, które mogą zatruć organizm. Do takiej żywności nie są dodawane żadne polepszacze smaku czy też konsystencji. Wszystko ma być naturalnie dobre. Wyeliminowane również są takie elementy jak chemiczne nawozy czy opryski.

To niewątpliwie są wielkie zalety jeżeli chodzi o taki rodzaj żywności. Oczywiście ma ona też pewne swoje wady. Po pierwsze w naturalnych warunkach trudno jest uzyskać produkt o powtarzalnej jakości, co za tym idzie raz coś będzie smaczniejsze a innym razem mniej smaczne.

Do wad również musimy zaliczyć cenę takiego produktu. Jest ona jednak wyższa a co za tym idzie mniej osób może korzystać z dobrodziejstw tak wyprodukowanej żywności. Tak czy owak ja osobiście jak najbardziej zachęcam do korzystania z warzyw i owoców oznaczonych jako BIO.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here