eko żywnośćW dzisiejszych czasach produkty dostępne w sklepach są wysoko przetworzone i tak na prawdę nie wiemy, co jemy. Producenci mają obowiązek informowania klientów o składach swoich produktów, jednak często robią to niedostatecznie dokładnie. Przykładem mogą być szkodliwe tłuszcze trans – producent musi co prawda poinformować, że dany produkt posiada takie tłuszcze, jednak nie ma już obowiązku zawarcia dokładnej informacji, jaki stanowią jego skład procentowy.
Na szczęście, coraz więcej osób zwraca uwagę na na zdrowe jedzenie i zaczyna kupować tylko i wyłącznie eko żywność.

Kupowanie produktów, które nigdy nie były przetworzone niesie za sobą ogromne korzyści. Przede wszystkim w tym wypadku – na prawdę wiemy co jemy. Producenci z upraw ekologicznych mocno dbają, by składy ich potraw były zdrowe, a zwierzęta karmione tylko naturalnymi paszami. Najlepszym przykładem mogą być tu jajka. Kury hodowane do produkcji ekologicznych jajek są zdrowsze, ponieważ ich karmienie odbywa się paszami ekologicznymi, nie zawierającymi GMO. Jajka od takich kur są smaczniejsze i zdrowsze. Pamiętajmy, że z tak zwanego chowu ekologicznego zawsze są oznaczone cyfrą 0. Kury takie hodowane są w najlepszych dla siebie warunkach – mają dostęp do wolnego wybiegu i są karmione w naturalny sposób. Pamiętajmy więc, by odżywiając się zdrowo i ekologicznie zawsze kupować jajka oznaczone cyfrą 0. Kolejne oznaczenia to;
1- chów wolnowybiegowy
2- chów wolnościółkowy
3- chów klatkowy

Zdrowe odżywianie w praktyce

zdrowe jedzenieJakie jeszcze mogą być zalety przestawienia się na zdrowe odżywianie? Przede wszystkim są to pozytywne efekty dla naszego organizmu, widoczne już po kilku dniach. Nasza cera staje się ładniejsza i gładsza. Poza tym, czujemy się lepiej i mamy więcej energii. Jeżeli połączymy spożywanie bio żywności z regularnymi zdrowymi nawykami jak bieganie, uzyskamy fantastyczna zdrową mieszankę, która zapewni nam to, że rzadziej będziemy zapadać na grypę, a nasz organizm będzie odporny na różnego rodzaju choroby, jak nowotwory, czy te, związane z funkcjonowaniem układu krążenia. Spożywając zdrowe jedzenie mamy pewność, że jest ono genetycznie niemodyfikowane, a więc zgodne z naszą naturą.

Drogo? Wcale nie!

.Bio żywność, prosto od producentów z ekologicznych upraw, coraz częściej dostępna jest w specjalistycznych sklepach. Wbrew pozorom, ceny zdrowej żywności wcale nie muszą być bardzo wysokie. Na rynku powstaje obecnie mnóstwo e-sklepów, które oferują właśnie taką żywność w przystępnych dla klienta cenach. Ceny produktów nie są już tak wygórowane jak jeszcze kilka lat temu, ponieważ liczba producentów oferujących zdrową żywność zwiększyła się w ostatnich latach kilkukrotnie. Wysoka konkurencja powoduje, że muszą oni dostosowywać swoje ceny do rynku, co ma oczywiście korzystny wpływ na to, ile musi zapłacić docelowy odbiorca.
Wybierając e-sklep w którym chcemy zaopatrywać się w zdrową żywność, warto przyjrzeć się ofercie wszystkich takich sklepów i wybrać ten dla nas najkorzystniejszy. Dobrze jest zwrócić uwagę nie tylko na ceny, ale także na sposób i termin dostawy preferowany przez dany sklep. Najlepiej, by produkty były dostarczane kurierem w dniu zakupu, lub maksymalnie 1 dzień od daty złożenia zamówienia. Wtedy mamy pewność, że zakupione przez nas jedzenie zachowuje świeżość i jest na prawdę zdrowe.
Innym rozwiązaniem jest zakup żywności „prosto od rolnika”. W tym celu trzeba udać się na bazar lub targowisko, które przecież mamy w każdym mieście. W takim wypadku trzeba jednak bardzo uważać – często produkty oznaczone jako ekologiczne wcale nimi nie są, a sprzedający je człowiek tylko podaje się za rolnika. Do takich nieuczciwych praktyk często stosowane są „ekologiczne” etykiety, które tak na prawdę mają tylko wywołać u nas skojarzenie z tradycyjną, domową żywnością. Trzeba więc dobrze upewnić się skąd pochodzi dany produkt i wybrać takiego sprzedawcę, od którego będziemy mogli kupować produkty bez obaw o ich pochodzenie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here