Eko jedzenie“Jesteś tym, co jesz” to nie tylko pusty slogan. Nie ulega bowiem wątpliwości, że czynniki takie jak aktywność fizyczna, uleganie nałogom, narażenie na stres i przede wszystkim zdrowe odżywianie mają bezpośredni wpływ na stan i ogólną kondycję naszego organizmu. Niezwykle ważne jest, żeby dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych poprzez prowadzenie zbilansowanej i dobrze skomponowanej diety. Czy to jednak wystarczy? Niekoniecznie. Niestety do produkcji żywności używane są zwykle nawozy sztuczne i pestycydy, mogące mieć negatywny wpływ zarówno na środowisko naturalne, jak i nasze zdrowie. Może warto więc przyjrzeć się bliżej alternatywie, jaką stanowi eko jedzenie?

Produkcja zdrowej żywności

Na początek wyjaśnijmy sobie, na czym polega produkcja ekologicznej żywności i czym różni się ona od metod zwykle stosowanych w branży żywnościowej.
Po pierwsze w rolnictwie ekologicznym, któremu zawdzięczamy bio jedzenie stosowane są wyłącznie naturalne nawozy, takie jak kompost czy obornik, zabronione jest natomiast używanie środków syntetycznych, produkowanych przez człowieka. Do ochrony roślin nie używa się pestycydów, czyli chemicznych środków przeciwko owadom czy chwastom, stosuje się za to alternatywne metody ochrony – dobór odpowiednich odmian roślin i terminów wysiewu w celu uniknięcia chorób bądź zachwaszczenia, pułapki feromonowe mające uniemożliwić szkodnikom złożenie jaj, stwarzanie dobrych warunków bytowych dla ptaków i innych naturalnych wrogów owadów żerujących na roślinach hodowlanych itp.
Po drugie lista dodatków do żywności, takich jak sztuczne konserwanty, wypełniacze, barwniki i spulchniacze, które mogą być dodane do produktów ekologicznych, jest zdecydowanie krótsza, bardziej wyselekcjonowane i na bieżąco modyfikowana. Ilości tych środków są w przeciwieństwie do zwykłych produktów minimalne, co pozwala zachować świeżość itd. nie wpływając przy tym chemicznie na smak czy wygląd. Stale poszukiwane są alternatywne metody konserwacji, mające jeszcze bardziej ograniczyć używanie sztucznych dodatków.
Po trzecie eko jedzenie może być poddawane wyłącznie minimalnej obróbce termicznej, tak zwanej delikatnej pasteryzacji, która w przeciwieństwie do tradycyjnego procesu (trwającego dłużej, w wyższej temperaturze) pozwala zachować wysoką jakość produktu i niweluje straty witamin i środków mineralnych. Nie można konserwować żywności poprzez proces sterylizacji, promieniowania radioaktywnego czy Wysokich Ciśnień. Bio jedzenie ma zachować jak najbardziej naturalny smak i zapach przy jak najmniejszej interwencji mogącej wpłynąć na jego właściwości.

Dlaczego lepsza jest zdrowa żywność

bio jedzenieBio jedzenie to wybór, którego powinniśmy dokonać w trosce o zdrowe odżywianie, a co za tym idzie poprawę jakości naszego życia. Ekologiczne produkty nie są zanieczyszczone nawozami, pestycydami, hormonami i antybiotykami. Nie posiadają w swym składzie chemii przetwórczej i zbędnych środków poprawiających smak, zapach czy kolor. Ekologiczne produkty zawierają więcej witamin i związków przeciwutleniaczy. Mięso, mleko i jaja z hodowli ekologicznych pochodzą od zwierząt, które traktowane są w sposób humanitarny, są bogatsze w kwasy omega i nienasycone tłuszcze. Mleko ma lepszy smak i konsystencje, jajka zawierają mniej cholesterolu.
Eko żywność to zdrowa alternatywa, a zdrowy wybór to lepszy wybór.

Czy zdrowe jedzenie jest dużo droższe

Jednym z głównych czynników, dla których ekologiczne jedzenie jest rzadziej wybierane przez konsumentów, jest jego cena. Ponieważ produkty ekologiczne muszą spełniać szereg surowych wymogów polskiego i europejskiego ustawodawstwa, a ich jakość gwarantowana jest szeregiem kontroli i procesów certyfikacyjnych, konieczne są pracochłonne metody produkcji oraz naturalne zabiegi pielęgnacyjne. Są to czynniki, dzięki którym eko żywność jest zdrowsza i lepiej smakuję, pochłaniają jednak większe nakłady finansowe niż metody tradycyjne. W związku z powyższym faktem gotowe produkty pochodzące z naturalnych upraw spełniające wszelkie wymogi są od kilku do kilkudziesięciu procent droższe. Powinniśmy jednak mieć na uwadze, że eko żywność to najskuteczniejszy sposób zdrowotnej profilaktyki, który w długoterminowej perspektywie pozwoli nam zaoszczędzić na wizytach u lekarzy, kosztownych lekach i kuracjach, jednocześnie zbawiennie wpływając na nasze samopoczucie, kondycje i wygląd. Rozważając wybór zdrowej żywieniowej alternatywy powinniśmy też pamiętać, że ceny produktów uzależnione są również od miejsca ich zakupu. Może więc warto zamiast cotygodniowej wizyty w hipermarkecie, w którym ceny są zwykle najwyższe, rozważyć udanie się bezpośrednio do rolników specjalizujących się w eko uprawach czy na najbliższy eko targ?

Podsumowanie

Ludzie żyją obecnie w biegu, próbując dostosować się do pędzącego w szalonym tempie świata. Stres, brak snu, zachwiana równowaga pomiędzy życiem zawodowym a prywatnym w ogromnym stopniu odbija się na zdrowiu i samopoczuciu. W trosce o swoją przyszłość powinniśmy zmienić swe nawyki. Najlepiej zacząć od sposobu odżywiania. Zamiast fast foodów w biegu, gotowych produktów w proszku i żywności napakowanej chemią, wybierzmy mądrze. Ekologiczna żywność to pierwszy krok do zmiany, która pozytywnie wpłynie na każdy aspekt naszego życia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here