Warzywa liściasteZdrowie jest dla nas bardzo ważne. Często słyszymy żeby jeść warzywa liściaste. Warto za tym wiedzieć które z nich są najzdrowsze. Tak zwane zielone warzywa mają bardzo różne wartości odżywcze, aby wykorzystać ich potencjał należy jak najbardziej urozmaicić nasz jadłospis i używać warzyw w najróżniejszych kolorach. Na naszym stole powinny zagościć warzywa w kolorach czerwonym, żółtym, pomarańczowym czy też biały. Im więcej kolorów na naszym talerzu, tym więcej witamin w naszym brzuchu. Jeżeli chodzi o warzywa, to uważa się, że najwięcej witamin mają warzywa liściaste.

Zielone źródło witamin

Udając się do sklepu znajdziemy bardzo duży wybór zielonych warzyw. Do tej grupy warzyw zaliczamy szpinak, cykorię botwinę, rukole jak i na przykład wszelkie zielone warzywa liściaste jak sałata czy też kapusta. Oczywiście jeszcze ogórki czy też karczochy lub zielona papryka. Jak widać wybór jest ich ogromny Dlatego warto jest korzystać z dobrodziejstw jakie niesie nam natura w postaci zielonych warzyw.

Wielką zaletą jaką posiadają zielone warzywa liściaste jest to, że można ich dobrodziejstw korzystać również poza sezonem. Oczywiście mowa tutaj o warzywach mrożonych, można z nich zrobić pyszne kremy czy też gotować aromatyczne zupy. Możemy również dzięki zastosowaniu takich warzyw zrobić w środku zimy z sałatką.

Podstawowa zaleta jaką posiadaj zielone warzywa liściaste  to bardzo niska kaloryczność, bardzo duża ilość witamin i związków mineralnych oraz ważnych dla naszego zdrowia i układu trawiennego elementów jak błonnik czy też naturalne barwniki roślinne.

Tajemnice zielonych warzyw

zielone warzywa liściasteJeżeli chcemy w naturalny sposób dostarczyć organizmowi składniki odżywcze jak witaminy, beta-karoten albo kwas foliowy to powinniśmy jeść jak najwięcej zielonych warzyw. Ponadto są one źródłem dla naszego organizmu potasu jak i żelaza. Jak widać jest to bardzo zdrowa i niezbędna mieszanka minerałów i witamin.

Niektóre z zielonych warzyw posiadają w swoim składzie antyoksydanty, oprócz witamin jest to kolejna grupa produktów mających duży wpływ na nasze zdrowie. Część z tych produktów pływa dobrze na zdrowie naszych oczu, część  część ma działanie przeciwzapalne jaki przeciwnowotworowe.

To wszystko powoduje, że warzywa zielone są bardzo pożądane na naszym stole. Dzięki nim możemy bardzo urozmaicić jadłospis a jednocześnie zapewnić sobie dużą dawkę zdrowia.

Wpływ chlorofilu na zdrowie

Zielone warzywa swoją barwę zawdzięczają chlorofilowy. Jest to zielony barwnik, który dodatkowo posiada wiele zalet. Poznano jego budowę i jest on zbliżony w budowie do składnika naszej krwi czyli hemoglobiny. Z tego też powodu jest nazywany krwią roślin. Nie dziwi wobec tego fakt, że naukowcy postanowili dokładnie się przyjrzeć jego działaniu i temu jak wpływa na organizm człowieka.

Podstawowa zaleta jest taka, że związek ten wspomaga proces tworzenia krwi w naszym organizmie. Do tego pomaga walczyć z toksynami oraz neutralizuje szkodliwe działanie białka. Również pomaga w oczyszczaniu jelit jak i wątroby. Znaleziono również dowody na to że łagodzi objawy u osób chorych na astmę jak i również przyśpiesza proces gojenia się wrzodów.

Niektórzy twierdzą, że chlorofil jest również skutecznym lekarstwem dla osób cierpiących na bezsenność. W takiej sytuacji nie dziwi fakt, w że jest on bardzo pożądany. Zapewne teraz zastanawiacie się gdzie go znajdziemy, jakie rośliny mają tego zbawienne go dla naszego zdrowia składnika najwięcej.

Aby dostarczyć sobie chlorofil, warto sięgać po brokuły, młodą pszenicę i jęczmień, lucernę, kalarepę, nać pietruszki i selera, jarmuż, szpinak, kapustę włoską i pekińską, rzeżuchę, czy pokrzywę.

Zmień jadłospis na zdrowy

Ludzie od lat zmagają się z przeróżnymi chorobami, jedną z najskuteczniejszych metod walki z nimi są witaminy, minerały i barwniki w warzywach. Z tego też powodu każdy człowiek powinien jeść jak najwięcej warzyw, Powinien w swojej diecie w każdym posiłku mieć porcje z tego zdrowia na talerzu..

Warzywa pomogą nam w najróżniejszych chorobach, dlatego jeżeli masz problemy z nadwagą czy też z poziomem cukru w swojej krwi zdecydowanie warto wprowadzić duże ilości warzyw do swojej diety. Podobnie skutecznie warzywa pomogą nam walczyć z podniesionym poziomem cholesterolu czy też trójglicerydów w naszej krwi. To nasz naturalny sprzymierzeniec, warto korzystać z niego możliwości.

Jak widać zielone warzywa na talerzu, to nie tylko ładny wygląd ale całkiem spora i solidna dawka zdrowia. Układajmy jadłospis w taki sposób aby gościły u nas przez cały rok warzywa i owoce. Jeżeli nawet w sklepach nie jesteśmy w stanie kupić świeżych warzyw, to zawsze mamy dostęp do mrożonych.

To pomoże nam zachować zdrowie na długie lata. Jednocześnie nasza organizm dzięki błonnikowi oraz innym zawartym w zielonych warzywach minerałom będzie funkcjonował prawidłowo, z co z całą pewnością się nam odwdzięczy w przyszłości. Wszystko w naszych rękach, łatwo możemy zmienić nasze życie.

 

 

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here