Stek wieprzowy to sprawdzone danie, które uwielbia prawie każdy z nas. Stanowi on idealne uzupełnienie każdej imprezy z przyjaciółmi lub z rodziną. W jaki sposób go przyrządzać? O to kilka pomysłów na idealny stek wieprzowy.
Najciekawsze pomysły na smaczny stek wieprzowy
Pierwszą opcją, którą chciałbym ci zaproponować jest stek wieprzowy z cebulą. Cebula doda potrawie wyrazistego smaku. Składniki, które będziesz potrzebował to:
- 1,2 karkówki ze schabem
- sól oraz pieprz
- 5 cebul
- tłuszcz do smażenia
- mąka pszenna do obtaczania mięsa
Sposób przygotowania tego dania jest prosty, poradzisz więc sobie nawet jeśli jesteś kuchennym nowicjuszem. Pierwszym krokiem będzie zmielenie karkówki na grubym sitku. Następnie dopraw ją solą oraz pieprzem (ilość przypraw powinna być uzależniona od twoich preferencji smakowych). Później będziesz musiał uformować kotlety oraz obtoczyć je w mące. Całość smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kwadrans, staraj się nie przekroczyć tego czasu, chyba że lubisz jeść przypalone mięso.
Po usmażeniu steku obierz i umyj cebulę. Pamiętaj, żeby przekroić ją na pół, pokroić w drobne talarki oraz podusić na rozgrzanym tłuszczu. Dodaj do niej odrobinę pieprzu oraz soli dla smaku. Na końcu nałóż ją na stek po jej usmażeniu. Jeśli dotrzymasz wszystkich tych kroków to całość powinna prezentować się wyśmienicie. Pamiętaj o tym, że smak zależy od tego, jakiej jakości karkówkę kupisz, jeśli będziesz chciał za bardzo oszczędzać, to danie może mieć niską jakość.
Dla fanów intensywnych smaków
Kolejnym pomysłem przyrządzenia tej potrawy, jaki dla ciebie przygotowałem to stek wieprzowy z sosem majonezowo-czosnkowym. Jest to najlepsza opcja dla tych, którzy lubią nieco intensywniejszy smak. Majonez i ser będą idealnym wręcz uzupełnieniem dla mięsa wieprzowego. Składniki, które będziesz musiał zakupić to:
- kilogram wieprzowiny
- 2 cebule
- pół łyżeczki ostrej papryki (jeśli nie lubisz aż tak palących smaków to możesz dodać łagodniejszą jej odmianę)
- curry, rozmaryn
- oliwa z oliwek
- czarny pieprz
- sól
Z kolei do przyrządzenia sosu majonezowo-czosnkowego przygotuj:
- 3 duże łyżki majonezu
- 10 dekagramów twardego sera
- 3 ząbki czosnku
- czarny pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia tego wariantu zawiera kilka prostych kroków. Mięso pokrój na kawałki na steki (w zależności jak duże steki lubisz ty i twoja rodzina). Następnie usmaż mięso na oliwie z oliwek. Następnie zdejmij je z patelni, natrzyj przyprawami, włóż do piekarnika na około 20 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika wystarczy posmarować je naszym sosem majonezowo-czosnkowym, a następnie upiecz aż całość nabierze złotego koloru.
Zanim zdecydujesz się na realizację wymienionych przeze mnie przepisów upewnij się, że mięso, które kupiłeś jest świeże i dobre. Produkty kupuj tylko w najlepszych sklepach mięsnych, dobre mięso może trochę kosztować, ale zakup nie powinien przekraczać twoich możliwości finansowych. Zwróć również uwagę na przechowywanie mięsa w odpowiedniej temperaturze i na dobór innych składników wysokiej jakości.