Mrożone warzywa

Temat mrożonych warzyw nie jest jednoznaczny. Zdania na ich temat Są dość mocno podzielone, do tego stopnia, że część ludzi chętnie po nie sięga zimą a inni całkowicie chcą wyeliminować ze swojego  jadłospisu mrożone warzywa. W chwili obecnej wszelkie badania wskazują, że mrożone warzywa podczas zimy są idealnym źródłem witamin i mikroelementów. Jedzenie takie jest bezpieczne dla naszego zdrowia, w niektórych sytuacjach warzywa mrożone są niemalże na równi z warzywami świeżymi dla naszego organizmu.

Czy mrożone warzywa są zdrowe?

Wiele osób zadaję sobie pytanie czy mrożone warzywa są zdrowe. Odpowiedź jest jednoznaczna i nie pozostawia żadnych złudzeń. Mrożone warzywa są zdrowe. Dzięki temu że możemy zamrozić warzywa mamy do nich dostęp przez cały rok, nawet po sezonie gdy brakuje ich w sklepach. Dzięki zamrożeniu warzyw zaraz po zebraniu daje nam się zatrzymać w nich jak najwięcej witamin i innych cennych mikroelementów. Warto się zastanowić nad tym co się dziejedo nas na stół kilka dni leżą w magazynach. Warzywa mrożone przeważnie są zamrażane zaraz po zebraniu. Dzięki takiemu procesowi nie tracą one cennych minerałów. Wielką zaletą mrożonych warzyw jest to, że mogą one przechować swoje walory smakowe jaki właściwości nawet przez 8 miesięcy. Proces zamrażania świeżych warzyw zatrzymuje wszelkie zdrowe składniki. Zdecydowanie lepiej zimą więc sięgnąć po paczkę z mrożonymi warzywami niż kupować suplementy diety w aptece. Ilość dostępnych rodzajów mrożonych warzyw w sklepach powoduj, że praktycznie każdego dnia możemy przyrządzać sobie pyszne posiłki z zdrowych warzyw.

Warto również zauważyć, że witaminy występujące naturalnie pod postacią warzyw, są znacznie lepiej wchłaniane i przyswajane przez nasz organizm od sztucznych i chemicznych suplementów diety. Warto również zauważyć, że często suplementy dostępne w aptekach są znacznie droższe niż warzywa. Z tego też powodu w moim odczuciu o wiele lepiej jest sięgać po mrożonki niż kapsułki z lekarstwem.

Mrożone warzywa a witaminy

Mrożone warzywa a witaminyWiele osób zastanawia się czy mrożone warzywa podczas procesów zamrażania tracą witaminy. Oczywiście badacze podjęli próby sprawdzenia tego na ile w procesie mrożenia są stracone witaminy. Naukowcy doszli do następujących wniosków:

Straty składników odżywczych w procesie przygotowania mrożonki można oszacować na następującym poziomie: witamina C – 40 %., wit. B1 – 10-20 %., wit. B2 – 10 %., karoten – 5-30 %.

Tak więc straty te raczej nie są bardzo duże a do tego jeżeli proces zamrażania zostaje wykonany prawidłowo, to straty są podobne jak w przypadku owoców i warzyw świeżych, które tracą tyle podczas transportu od zebrania do odbiorcy końcowego.

Straty które udaje się utrzymać na porównywalnym poziomie podczas zamrażania wynikają z tego faktu, że warzywa zamrożone są świeżo po zebraniu a do tego używane są maszyny o bardzo dużej wydajności do zamrażania. Technika zamrażania zależna jest od tego jakiego rodzaju warzywa czy też owoce są zamrożone. Niektóre z metod pozwalają na zamrożenie produktu w kilkanaście minut. Oczywiście osiągnięcie takiego efektu w warunkach domowych jest absolutnie niemożliwe. Oprócz szybkości zamrażania do procesu dołączony jest kolejny element Jak pakowanie w atmosferze próżniowej, co pozwala wyeliminować tlen, dzięki czemu nie dochodzi do reakcji z witaminami w zapakowanym produkcie.

Warto jest stosować dietę bogatą w różnego rodzaju warzywa oraz owoce podczas planowania zbilansowanej diety. Z całą pewnością dzięki mrożonych warzywom jest to prostsze w zimie a jednocześnie bez problemu możemy dostarczyć jedną z 5 zalecanych porcji warzyw i owoców każdego dnia.

Jak przygotować mrożone warzywa?

Wiele osób zastanawia się w jaki sposób można przygotować mrożone warzywa do jedzenia. Proces ten nie jest zbyt skomplikowany, a dzięki temu że są one wstępnie przygotowane możemy zaoszczędzić sporo czasu. Postaram się przedstawić kilka najprostszych metod na szybkie przygotowanie mrożonych warzyw. Pierwsza sprawa to zupa. Tutaj przepis jest banalny gotujemy wodę i do wrzącej wody na 10 lub 15 minut wrzucamy warzywa. Druga sprawa to gotowanie na parze. Jest to bardzo smaczny i zdrowy sposób przyrządzania warzyw, pamiętajmy jedynie o tym, że jeżeli chcemy dodać jakieś przyprawy to nie róbmy tego na początku. Zalecane jest dodanie przypraw kilka minut przed zakończeniem procesu parowania. Kolejnym sposobem na przygotowanie warzyw za mrożonych jest wrzucenie ich na patelnię i usmażnie.To co łączy wszystkie te warzywa oprócz tego, że potrzebują mało czasu na przygotowanie to również nie trzeba ich rozmnażać. Jedynie co Jak to czasami mogą się rozpaść i wyglądać niezbyt ładnie. Dzięki temu także w sklepach jest bardzo wiele różnych rodzajów mrożonek możemy układać bardzo bogatą i różnorodną dietę.

Tak więc na zakończenie powiem podsumowania pamiętajmy o tym, aby zimą korzystać z dobrodziejstw mrożonych warzyw. Z całą pewnością będzie to z korzyścią dla naszego zdrowia.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here