Człowiek nieustannie dąży do tego, aby ułatwić sobie życie a w przypadku przedsiębiorców, aby coraz więcej zarabiać. Nie ma w tym zupełnie niczego dziwnego , taka jest natura ludzi. Dzięki rozwojowi techniki od pewnego czasu mamy możliwość genetycznie modyfikować żywność. To powoduje, że producenci starają się zmieniać jedzenie w taki sposób, aby jego produkcja była jak najbardziej opłacalna. Jedną z ofiar takich modyfikacji została pszenica i inne zboża. Dlaczego tak się stało? Ponieważ występuje w nich mieszanina białek potocznie zwanych glutenem. Gluten ma ciekawe właściwości, między innymi Pęcznieje pod wpływem wody. To jak widać już na pierwszy rzut oka może mieć bardzo szerokie zastosowanie w produkcji na przykład pieczywa. Gluten pozwala również na uzyskanie powtarzalnego produktu, co w przypadku wypieku na przykład chleba jest bardzo ważne. W dzisiejszych czasach wiele osób jest na gluten uczulonych a co za tym idzie zasadne wydaje się pytanie w czym jest gluten? W dzisiejszym artykule postaram się wyczerpująco odpowiedzieć na to zagadnienie.
Na pytanie w czym jest gluten najprościej jest odpowiedzieć , że w takich zbożach jak żyto , owiec lub pszenica. Ostatnimi czasy bardzo popularne jest unikanie pożywienia zawierającego gluten. Takie zachowanie ma całkiem solidne podstawy i dlatego wielu ludzi, którzy unikają spożywania glutenu jest zdrowszych. Według najnowszych badań gluten jest odpowiedzialny za liczne choroby układu pokarmowego. Jak wiadomo układ ten jest niezmiernie ważny dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu.
Czym w takim razie jest gluten oraz jak powstaje?
Nazwa gluten wywodzi się od angielskiego słowa klej. Wynika to z tego faktu, że jego konsystencja jest bardzo podobna do kleju. To jakie ma on właściwości powoduje, że znajduje szerokie zastosowanie w piekarnictwie. Jeżeli chleb jest sprężysty, a do tego jego konsystencja jest jednolita , to możemy być pewni , że to za sprawą glutenu.
Od wielu już lat piekarze szukają takich zbóż , które mają w sobie jak największą ilość glutenu. Dzięki temu są oni w stanie zaoferować nam każdego dnia produkt podobnej jakości Jeżeli weźmiemy pieczywo wypieczone ze zboża z dużą ilością glutenu , to będzie ono lżejsze i mniej zbite. W przypadku mąki z małą ilością glutenu chleb jest ciężki i masywny.
Całkiem niedawno gluten spotykany był właściwie tylko w zbożu. Obecnie jest tak, że gluten znajdziemy właściwie w każdym produkcie przetworzonej żywności. Może wydawać się to dość dziwne, jednak gluten znajdziemy zarówno w wędlinie jak i na przykład przyprawach. Ponieważ gluten jest bardzo przydatny w procesie produkcji pożywienia, z tego też powodu znajduje się w niemalże każdej przetworzonej żywności, a co za tym idzie Spożywamy go znacznie więcej, niż jeszcze kilkadziesiąt lat temu.
Gluten a zdrowie?
Wiemy już jak powstaje oraz gdzie występuje gluten. Wiemy również z grubsza czym on jest. Czas odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki wpływ ma gluten na nasz organizm oraz czy jest on zdrowy czy być może jednak na szkodzi? Jeżeli jest szkodliwy to dlaczego, jak wpływa na nasz organizm? Teorie mówiące o tym, że gluten może szkodzić człowiekowi oraz publikowanie pierwszych prac na ten temat miało miejsce już przeszło 50 lat temu. To wówczas zaczęto to na masową skalę wprowadza modyfikacje pszenicy, tak aby osiągnąć jak najwyższy poziom glutenu. Oczywiście modyfikacje te miały na celu ułatwienie pracy piekarzy. Obecnie wiadomo, że gluten oprócz tego, że źle wpływa na nasze jelita to powoduje również inne schorzenia jak na przykład celiakia.
Alergie na gluten
Kolejnym elementem który znacząco wpływa na życie ludzi są wszelkiego rodzaju alergię. Praktycznie każdy z nas spotyka się z nimi każdego dnia. Nie każdy jednak wie, że nawet 25% zdiagnozowanych alergii mam mniejszy lub większy związek ze zjawiskiem nietolerancji glutenu. Jeżeli chodzi o alergię , to przeważnie ciało człowieka daję znać błyskawicznie. Można zauważyć na przykład zmiany na skórze lub w niektórych przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
Kolejnym znanym i opisanym problemem związanym z glutenem jest nadwrażliwość. Nie można jej zakwalifikować ani jako alergii, ani jako celiakia. Choroba ta nie jest genetyczna. Osoby na nią cierpiące są narażone na szereg nieprzyjemnych nieprawidłowości. Obejmują wzdęcia, biegunki, bóle brzucha, uczucie splątania (brain fog), huśtawki nastrojów, chroniczne zmęczenie, bóle głowy, stawów i mięśni.
Przeważnie tego typu objawy, inaczej niż w przypadku typowych alergii dają o sobie znać nawet po kilku godzinach od spożycia glutenu. Te objawy dość często mogą być pomylone z objawami jakie daje zespół jelita wrażliwego.
Słowem zakończenia
Jak łatwo jest zauważyć gluten towarzyszy nam praktycznie wszędzie. Do tego ma on niezbyt dobry wpływ na nasze zdrowie. Z tego też oto powodu wskazane jest zdecydowanie, aby próbować jak najbardziej ograniczyć jego spożycie. Możemy być przekonani, że nasz organizm Będzie nam za to wdzięczny.