Podobne do znanych nad Wisłą orzechów włoskich, a jednak mocno też się od nich różniące – takie pierwsze wrażenie robią orzechy pecan. Obecnie do swojej diety włącza je coraz więcej osób, co nie powinno dziwić, gdy się przyjrzy ich walorom smakowym, a także korzyściom wynikającym z ich spożywania.

Pecan – samo dobro wprost z Ameryki

Orzechy pecan od wieków rosną na długowiecznych drzewach pecan porastających Stany Zjednoczone oraz Meksyk. Smak orzechów pecan jest delikatnie słodki, czasem z lekko korzenną nutą i może kojarzyć się ze smakiem orzechów włoskich, jednak orzechy z Ameryki Północnej są o wiele bardziej miękkie i jedwabiste w swojej strukturze. Są one również wyraźnie większe. Sprawdzają się nie tylko jako szybka przekąska, ale mają sporo miłośników, które orzechy pecan – oraz powstające z nich pyszne masło – dodają do ciast, ciasteczek i innych deserów.

Orzechowy tłuszcz to zdrowy tłuszcz

Wykorzystywanie orzechów pecan w wypiekach i generalnie słodkościach pomaga obniżyć indeks glikemiczny tych deserów. Wynika to z faktu, iż w ich składzie znajduje się naprawdę sporo tłuszczów. Na szczęście są to wyłącznie zdrowe tłuszcze – orzechy pecan są wolne od zawartości tłuszczów nasyconych, w zamian znajdziemy w nich dobroczynne kwasy omega-6. To dzięki ich obecności regularne jedzenie tych orzechów przyczynia się do poprawienia profilu lipidowego oraz wzmocnienia serca i całego układu krwionośnego.

Jedz pecan, a ominie Cię wiele chorób

W orzechach pecan znaleźć można składniki, które mają bardzo korzystny wpływ na układ odpornościowy człowieka. Mowa tu głównie o cynku oraz cennym polifenolu, czyli kwasie elagowym. Zawartość cynku jest na tyle wysoka, że już 30 gramów – czyli zaledwie kilka sztuk – orzechów pecan pokrywa całe dziennie zapotrzebowanie na cynk, a ponadto również witaminę B1. W wieloletniej perspektywie bogactwo takich antyoksydantów jak witamina C czy też witamina E (zwana witaminą młodości) pomaga obniżyć ryzyko wystąpienia wielu groźnych schorzeń, w tym także chorób nowotworowych.

Cenny element diety dla osób wymagających

Potas, magnez i miedź – to tylko niektóre z mikroelementów obficie występujących w orzechach pecan. To dzięki nim poprawia się funkcjonowanie mózgu oraz całego układu nerwowego. Dodatkowo dzięki temu sprawniej pracują mięśnie, a kości oraz zęby pozostają mocne przez wiele lat. Systematyczne jedzenie orzechów pecan przysłuży się również kobietom ciężarnym i planującym ciążę ze względu na sporą zawartość folianów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here