Kombucha to charakterystyczny smaku napój, który powstaje na drodze fermentacji herbaty. W procesie fermentacji możemy użyć zarówno herbaty zielonej, jak i czarnej czy czerwonej. Kombucha zawiera dużą ilość wartości odżywczych, dlatego picia takiego napoju może w korzystny sposób wpłynąć na funkcjonowanie naszego organizmu. Czym dokładnie jest kombucha? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak przyrządzić się samodzielnie? Odpowiadamy! 

Przeczytaj też: https://akcemed.pl/kombucha-dlaczego-warto-pic-fermentowana-herbate/ 

Kombucha – czym dokładnie jest? 

Kombucha to inaczej zwana fermentowana herbata. Powstaje ona dzięki użyciu grzyba kombucha, zwanego również grzybem japońskim. Pod takim określeniem kryje się wyselekcjonowana kolonia bakterii oraz kultura grzybów SCOBY. 

Grzyb kombucha posiada postaci jasnej, galaretowatej masy. Dodanie go do herbaty Inicjuje proces fermentacji, dzięki czemu napar ten wzbogaca się w liczne związki odżywcze. Zmienia się również smak całego naparu. Zyskuje on nieco kwasowości, a także jest lekko musujący. 

Kombucha – właściwości prozdrowotne 

Kombucha zawiera wiele substancji czynnych, które korzystnie wpływają na nasz organizm. 

Wyróżnia się zawartością kwasów organicznych, takich jak: 

  • kwas cytrynowy
  • kwas askorbinowy
  • kwas mlekowy 
  • kwas jabłkowy
  • kwas szczawiowy 
  • kwas glukonowy 

Kombucha to również źródło witamin i składników mineralnych, takich jak: 

  • witamina C
  • witaminy z grupy B
  • miedź
  • żelazo 
  • cynk
  • wapń

Kombucha posiada też inne cenny związki, takie jak białko, kwasy tłuszczowe oraz kofeina. Dzięki wysokiej zawartości licznych związków odżywczych, wywiera korzystny wpływ na zdrowie. Pokarmy, które przechodzą przez naturalną fermentację zyskują właściwości probiotycznych. Jedzenie takich pokarmów może przynieść szereg korzyści, takich jak lepsze trawienie czy zrównoważony mikrobiom jelitowy. 

Kombucha – jak wykonać ją w domu? 

Czarna herbata uważana jest za najlepszą, ponieważ zawiera składniki odżywcze, które lubi grzyb japoński. Może produkować więc pełny, owocowy smak, Jednak wiele osób woli zrobić mieszankę herbaty, wlewając pół czarnej i pół zielonej. To, czy herbata jest w torebkach czy sypana, jest dowolny. Możliwe jest również użycie innego naparu, który nie pochodzi z rośliny herbaty, takich jak rumianek, rooibos, korzeń cykorii, hibiskus, liść malin, pokrzywa czy yerba mate 

Ważnym czynnikiem jest to, żeby użyć odpowiedniej ilości cukru. Najlepiej jest użyć pół szklanki cukru na litr naparu. Poza tym konieczne jest też dodanie grzyba kombuchy, a powinien być on położony jaśniejsza stronę do góry. W taki sposób przygotowany napój należy przykryć oddychającym płótnem, a następnie odłożyć w ciemne miejsce na kilka dni. 

Zobacz też: http://myszkowiec.com.pl/woda-alkaliczna-czym-jest-i-jakie-posiada-wlasciwosci/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here