Szukaj w sklepie...
Zadzwoń do nas: +48 797 849 165

BLOG

ZUPA Z BATATÓW, SOCZEWICY I PAPRYKI


Składniki na 3-4 porcje

4 średniej wielkości bataty

2 czerwone papryki

2 cebule

2 ząbki czosnku

300 g czerwonej soczewicy

2 puszki krojonych pomidorów

ok. 1, 5 litra bulionu warzywnego

1 puszka (400 ml)mleczka kokosowego

1 cm korzenia imbiru

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki

1/2 łyżeczka curry

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki cynamonu

pieprz, sól do smaku

1-2 łyżki oleju kokosowego

posiekana natka pietruszki 

świeże pieczywo do podania 

Przygotowanie

Korzeń imbiru oraz czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach, cebulę siekamy w piórka. W dużym garnku z grubym dnem na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy cebulę, następnie dodajemy imbir i czosnek. Przesmażamy całość kilka minut, w kolejnym kroku dorzucamy pokrojoną w niewielką kostkę paprykę oraz bataty, mieszamy z pozostałymi składnikami. Teraz dodajemy pomidory z puszki, bulion oraz przyprawy do smaku. Gotujemy zupę pod przykryciem ok. 15 minut, aż bataty i papryka zmiękną, wtedy dorzucamy soczewicę i kontynuujemy gotowanie na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut. Gdy wszystkie składniki będą już miękkie, dolewamy mleczko kokosowe, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku, mieszamy i podgrzewamy zupę przez kilka minut, aby wszystkie składniki dobrze połączyły się ze sobą. Zupę podajemy z posypaną natką pietruszki i kromką świeżego pieczywa. Smacznego!

Autor przepisu: Tysia gotuje

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów