Szukaj w sklepie...
Zadzwoń do nas: +48 797 849 165

BLOG

JAGLANE RAFAELLO

Najprostsze ciasto wegańskie/bezglutenowe z kaszy jaglanej, bez pieczenia, składające się tylko z kilku składników. Jeżeli lubicie kaszę jaglaną to jest coś dla Was :) delikatne, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, a co najważniejsze z przygotowaniem poradzi sobie każdy.


SKŁADNIKI NA tortownicę o średnicy 22 cm

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

2 szklanki mleka sojowego

1 szklanka mleka kokosowo-ryżowego

1 szklanka wody

6-8 łyżeczek ksylitolu

200 g wiórek kokosowych 

dodatkowo: olej kokosowy do wysmarowania blachy

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną przepłukujemy pod bieżącą wodą, następnie przelewamy wrzątkiem i przekładamy do rondelka. Zalewamy 2 szklankami mleka sojowego i 1 szklanką wody, gotuję ok. 15-20 minut, aż kasza będzie miękka. Teraz dodajemy wiórki kokosowe (trochę zostawiamy do posypania) i 1 szklankę mleka kokosowo-ryżowego. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze na najmniejszym ogniu ok. 10 minut. Kiedy masa jaglano-kokosowa będzie już gęsta dodajemy ksylitol. Najlepiej spróbować czy słodki smak nam odpowiada i ewentualnie dodać więcej. Na koniec blendujemy całość na gładką masę i przekładam do tortownicy wysmarowanej olejem kokosowym. Równamy wierzch, posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi i po przestygnięciu wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Kroimy gdy ciasto się schłodzi i stężeje. 

Autor przepisu: Tysia gotuje

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów