Szukaj w sklepie...
Zadzwoń do nas: +48 797 849 165

BLOG

CHLEB CZYSTOZIARNISTY (WEGAŃSKI)


Składniki
na formę 12 cm x 25 cm
składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml

1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka ziaren słonecznika
1/3 szklanki pestek dyni
3/4 szklanki siemienia lnianego
10 łyżek zmielonego siemienia lnianego
1/3 szklanki orzechów nerkowca (lub innych ulubionych)
3 łyżki nasion chia
2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
2 łyżki syropu daktylowego (z agawy lub klonowego)
5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
1, 5 szklanki letniej wody


Przygotowanie
Wszystkie składniki suche umieszczamy w dużej misce i dokładnie ze sobą mieszam. Olej kokosowy łączymy z syropem daktylowym oraz letnią wodą. Mokre składniki dodajemy do suchych i bardzo dokładnie mieszamy. Całość odstawiamy na godzinę, żeby płatki i nasiona wchłonęły płyn. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy przygotowaną masę, dociskamy aby nie było wolnej przestrzeni i równamy wierzch. Chlebek wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Następnie wyciągamy go z piekarnika i pozostawiamy w formie do lekkiego przestygnięcia, po czym bardzo delikatnie wyciągamy wraz z papierem do pieczenia i przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia. Chleb kroimy ostrym nożem do pieczywa kiedy dokładnie ostygnie, wcześniej krojony będzie się kruszył. Przechowujemy do 2-3 dni w temperaturze pokojowej, w szczelnym pojemniku.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów